Plants Installation

INSTALLATION CONCEPT / ART PRODUCTION / 2014

Design: Sille Pihlak, Siim Tuksam, Mihkel Masso
Client: Maarjamõisa Medical Centre

The installation designed for Maarjamõisa Medical Centre atrium is not only aimed at enriching the interior via aesthetic solutions, but also providing practical and micro-ecologically useful answers, offering curative pleasures to hospital patients, an interesting experience to visitors, and improving the overall environment of the hospital, making every-day life and work in the hospital more enjoyable.

MM Maarjamoisa 2 (w Sille Pihlak, Siim Tuksam)The installation is designed to create an organic environment through space, variety and movement –all in a peaceful, pleasant and natural way. This solution would create in the mid-level of the atrium a gently waving green front-curtain. The organic smooth movement softens the architecturally harsh and rectangular style in the atriums interior, making the time that patients spend at the hospital more enjoyable and varied – the slow metamorphosis of the installation fascinates, soothing the room like clouds or a softly undulating sea. The movement of plants creates a rich experience of space through varying ceiling heights and shapes – sometimes a dome, then concave, etc. The installation functions as a sort of natural clock that turns seconds into eternity, in a calming and smooth way.

MM Maarjamõisa 1 (w Sille Pihlak, Siim Tuksam)